Vetoautoista ja trailerista tarinaa

Venetrailerini on VIHE TR 850J-210/5000. Olen laittanut siihen ylimääräisen vaijerivinssin, jolla vinssaan veneen ja trailerin ylös. Etuvetoinen auto ei ole erityisen hyvä, kun nostaa veneen ylös huonoista veneliuskoista. Voimansiirto joutuu kovaan rasitukseen ja pito on vetävillä pyörillä olematon.
Käytännössä homma hoituu seuraavasti. Peruutan trailerin veteen. Trailerin käsijarru päälle ja auto irti trailerista. Ajan auton ylös tasaiselle pinnalle, vedän vaijerin ulos rullasta, laitan sen auton vetokoukkuun kiinni. Vinssaan veneen trailerin päälle ja toisella vinssillä vinssaan kummatkin auton taakse tai parhaimmassa tapauksessa voin vetää autolla veneen ja trailerin ylös tasamaalle. Lopuksi laitan trailerin takaisin auton vetokoukkuun kiinni.

 

vetoaisa

Ajossa yksiakselinen jarrullinen vääntösauvoilla varustettu traileri on ollut hyvä, sillä veneeni painaa riittävästi ja yhdistelmä on kulkenut tasaisesti auton perässä. Vene pitää olla keskilinjalla, muuten kulku huonommilla teillä on levotonta. Aisapaino on myös tärkeä. Sen pitää olla oikea ja autonvalmistajan suositusta on syytä noudattaa, liika painoa ei myöskään saa olla. Kuormatun trailerin vetopäästä vetämällä ylöspäin voi arvioida aisapainoa. Normaali mies pystyy liikuttamaan autoon lukittua aisaa ylös alas, jolloin aisa paino on 50-70kg tienoilla, mikä on tavallisesti oikea aisapaino.

 

alfa 33

 

Vetoautona minulla on Alfa Romeo 33 Boxer 16V Kat vm -90. Alfa on ollut hyvä vetoauto. Tehot ja paino riittävät vetämiseen. Nelivetoinen Alfa olisi varmasti parempi, mutta eipä ole tullut vielä hankittua.
Entä muut automerkit? Voi niistäkin löytyä vaihtoehto, ei vain kiinnosta – ainakaan vielä. Harrastin Alfoja ja myös käyttöautoni ovat olleet Alfoja. Nyt minulla ei ole enää harraste Alfaa kotipihaa kaunistamassa, vene on sen paikalla.

päivitetty 15.01.-06

Alfa on poistunut käytöstä ja tällä hetkellä vetoautona on Fiat Marea WeeEnd 1,6. Fiiu toimii aivan yhtä hyvin vetoauto, mutta ei siinä samaa temperamenttia ole kuin Alfassa….

päivitetty 25.2.2018

Fiatin tilalla on Ford Focus Wagon 2.0 bensiinikoneella ja se toimii vallan mainiosti vetoautona. Alfaa kaipaan hetkittäin, kun muuten ajelen maanteillä. Tyttärellä on Giulietta, joten Alfat eivät ole aivan pelkästään muistojen varassa ajaessani sillä.
Club Alfa-Romeo Finland ry: http://www.carf.fi/

alfakeula

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close